ROŠEVI DNEVI 2024

V sredo, 27. marca, sta Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Osnovna šola Frana Roša v Celju pripravila Srečanje najboljših pesnikov in pisateljev 8. in 9. razredov slovenskih osnovnih šol. Srečanja so se udeležili izbrani mladi literati, ki so sodelovali na državnem literarnem natečaju Roševi dnevi 2024.  Sodelovala sem s kratko prozo Mavrica očeh.

Z učiteljicama Biserko Hrnčič in Matejo Kunc smo se na dan srečanja ob zgodnji jutranji uri odpravile proti Celju na Osnovno šolo Frana Roša, kjer sta nas toplo sprejela njihov pevski zbor s šolsko himno in njihov ravnatelj Vojin Mlinarević.

Mladi literati smo po uvodnem skupnem delu za vse zbrane nadaljevali z delavnico Od navdiha do zadnje pike, v kateri smo s pisateljico Katarino Gomboc Čeh razvijali svoj način pisanja, se učili, kako delati z navdihom, kje ga najti in kako prepričati bralca. V drugi polovici delavnice smo delali v skupinah in sestavljali krajše zgodbe. Lahko smo delili ideje ter razvijali svoje sposobnosti preko spoznavanja mnenj in vidikov drugih piscev.

Mentorji pa so pod vodstvom profesorice in pisateljice Mateje Gomboc v delavnici Literarno ustvarjanje v digitalni ječi ustvarjali poezijo in se učili, kako mladim literatom ponuditi pravo podporo ter pomoč za razvoj literarnega pisanja.

Sledila je predstavitev delavnic in podelitev priznanj izbranim avtorjem ter potrdil mentorjem, ogled Roševe hiše in odprtja 16. razstave najboljših literarnih glasil osnovnih ter srednjih šol. Srečanje se je zaključilo z zaključno prireditvijo Najprej in navzgor v dvorani Glasbene šole Celje, na kateri so podelili nagrade najboljšim avtorjem in priznanja najboljšim šolskim glasilom.

Celoten dan je bil izjemna priložnost za spoznavanje novih ljudi. Najbolj pa se mi je v spomin vtisnila delavnica, na kateri smo si delili realne plati življenja pisateljev, za naše težave in vprašanja pa smo dobili rešitve ter odgovore.

Veronika Kotnik, 9. a

Morda vam bo všeč tudi...