Uspehi mladih raziskovalcev

V sredo, 29.03.2023, je potekala podelitev nagrad in priznanj za osnovnošolske in srednješolske raziskovalne naloge. Podelitve so se udeležili trije posamezni raziskovalci in ena skupina raziskovalcev iz naše šole: Jaka A. Sever, Wenik Hrastovec, Dominik Pačnik ter Gal Tamše, Marcel Srebre in Anel Nuhić.

Pred začetkom podelitev so vse udeležence fotografirali, nato pa je sledil nagovor. Dogodek je vodil bivši učenec naše šole Uroš Kuzman. Podelitev se je udeležilo več pomembnih oseb te regije, kot so podžupanja Mestne občine Velenje, župan Mestne občine Šoštanj, predsednica Gibanja mladih raziskovalcev in drugi.

Pogovorili sva se z mentorji in vsemi raziskovalci iz naše šole. Gospa učiteljica Suzana Pustinek in mag. Anita Povše sta bili mentorici raziskovalcu Jaku Aleksandru Severu, ki je raziskovalno nalogo Odganjanje mokric z naravnimi pripravki prejel zlato priznanje. Mentorici sta bili Jaku v pomoč in sta ga vodili skozi izdelavo celotne raziskovalne naloge. Bili sta tudi zelo ponosni nanj, ko je dosegel zlato priznanje na regijskem nivoju. Jaka je na svoji raziskovalni nalogi delal več mesecev, saj je moral preizkusiti doma narejenih naravnih ter okolju prijaznih škropiv, ki bi odganjala mokrice. Jaku je bilo raziskovanje zelo všeč, saj se zelo zanima za teme na naravoslovnem področju. Bil je tudi zelo vesel in ponosen nase, saj ni pričakoval zlatega priznanja. Zahvaljuje se svojima mentoricama, družini in gospe Metki Fendre za lektoriranje. Čestitke!

Učitelj Damijan Vodušek je bil mentor petim raziskovalcem, od katerih so trije delali v skupini. Gal Tamše, Marcel Srebre in Anel Nuhić so za svojo raziskovalno nalogo prejeli nagrado. V skupini so si delo pravično razdelili, nalogo pa so delali od začetka septembra do konca februarja. Bili so tudi predlagani za državno tekmovanje. Delo se jim je zdelo zanimivo in poučno. Cilj njihove naloge je, da zmanjšajo nesreče v železniškem prometu. Zahvaljujejo se svojemu mentorju in družinam za vso podporo. Čestitke tudi njim!

Učenec Wenik Hrastovec pa je delal na nalogi Avtomatski transportni trak. Naredil je maketo iz lego kock, zbiral podatke in vse skupaj oblikoval v predstavitev. Prejel je nagrado in je bil predlagan za državno tekmovanje. Zahvaljuje se svojemu mentorju učitelju  Damijanu Vodušku za podporo in vodstvo ter svoji družini, ki mu je tudi pomagala in ga podpirala. Čestitamo!

Še zadnji raziskovalec iz naše šole je Dominik Pačnik, ki je predstavil nalogo Ali se lahko stroj poganja sam? Cilj njegove naloge je bil, da bi ustvarili stroj, ki bi se lahko sam poganjal, vendar je po izdelavi makete in zbiranju podatkov ugotovil, da to ni mogoče. Tudi on je prejel nagrado in je bil predlagan za državno tekmovanje. Čestitke tudi njemu!

Tudi z mentorjem Damijanom Voduškom sva izmenjali nekaj besed. Povedal nama je, da je ponosen na letošnje raziskovalce, saj so dosegli dobre rezultate. Pravi pa tudi, da rad dela z učenci, ki pokažejo dodatno zanimanje za teme v tehniki in tehnologiji, saj je mnenja, da je vsem otrokom treba pomagati, če se želijo poglobiti v določene teme. Vedno je ponosen na uspehe učencev, ne glede na njihov dosežek, saj ve, da se raziskovalci vedno potrudijo, da bi dosegli dobre rezultate, hkrati pa, da se pri raziskovanju veliko naučijo in tudi zabavajo.

Lorena Bjelić in Nika Romih, 9.A

Slike so v Galeriji

Morda vam bo všeč tudi...