VELENJE POMAGA

V duhu akcije Velenje pomaga smo učenci v soboto, 7. 10. 2023,  spoznavali ljudi, ki s svojo požrtvovalnostjo večinoma prostovoljno pomagajo ljudem. Na šoli smo imeli predstavitev različnih društev, ki nam s svojimi dejavnostmi pomagajo.

Spoznali smo člane Društva reševalnih psov Celje, ki so s sabo pripeljali tudi svoje pasje prijatelje. Povedali so nam, da idealni psi za reševanje tehtajo med 15 in 30 kilogramov. Najbolj primerni za iskanje ljudi so prinašalci, labradorci in ptičarji. V pasji šoli pse naučijo, kako najti pogrešanega po človeškem vonju in položaju v različnih okoljih (v ruševinah hiš, gozdovih, gorah in snegu). Ko psi zaslutijo, da so našli pogrešanega, zalajajo. Večini učencev je bilo prav zaradi reševalnih psov, ki so prikazali iskanje pogrešane osebe, delo te skupine najbolj všeč.

Predstavnika Društva za podvodne dejavnosti jezero Velenje (DZPDJV) sta nam predstavila  posebno opremo, ki jo uporabljajo potapljači, to so maska, plavutke, mokra in suha obleka, jeklenka s kisikom, čelada, svetilka, kompas in nož. Vsa oprema skupaj tehta kar 20 kilogramov, od tega 15 samo jeklenka s kisikom.

Predstavili so se nam tudi člani Radiokluba Hinko Košir Velenje, ki deluje že več kot 70 let, in sicer že od leta 1945. Izvedeli smo, da je S59EKL oznaka za Velenje, CQ- kliči in 73 lep pozdrav, imajo celo šifro za poljub, ki je 88. Radio smo tudi preizkusili.

Društvo Rdeči križ nam je predstavilo oživljanje odraslega in dojenčka. Informacije so nam koristile, saj smo izvedeli, kako koristno je znanje oživljanja v vsakdanjem življenju, saj lahko nekomu rešimo življenje. Zanimivo je bilo tehniko oživljanja poizkusiti na lutkah.

Spoznali smo še velenjsko gasilsko društvo. Gasilci so nam pokazali gasilsko opremo, gasilni tovornjak, cevi, obleko, čelado, škarje za reševanje iz avtomobilov in drugo opremo. Najbolj nam je bilo všeč, ko smo lahko poizkusili gasiti.

Veliko smo se naučili, prav gotovo bo tudi kdo od nas postal prostovoljec.

Viktorija Jokić in Iza Perše, 6.A

Oglejte si Galerijo slik

Morda vam bo všeč tudi...